test-strana-2 -copy - Babyliss

test-strana-2 — -copy

VODIČ ZA NAJBOLJI FEN ZA KOSU:

9 stvari koje treba da znate pre kupovine!

Frizer nema više termina, a tebi je iskrsao jako bitan događaj koji ne smeš da propustiš! Preuzmi stvar u svoje ruke i oslobodi se stresa.

Insert Image

VODIČ ZA NAJBOLJI FEN ZA KOSU:

9 stvari koje treba da znate
pre kupovine!

Frizer nema više termina, a tebi je iskrsao jako bitan događaj koji ne smeš da propustiš! Preuzmi stvar u svoje ruke i oslobodi se stresa.

Koliko puta ti se desilo da imaš neplaniran događaj za koji moraš brzo da se spremiš? Zvala si sve moguće frizere u kraju ali nigde nema mesta! Ma čak ti i ne treba isfenirana kosa, nego samo čista i lepo oblikovana kosa u moderan rep, ali da to bude brzo jer moraš i da se našminkaš, obučeš, prošetaš psa... Ali ne vredi, ne ide baš sve uvek po planu.


Neminovno je da svi volimo pametno da koristimo svoje vreme, bez žurbe i stresa. Zato ćemo najpre govoriti o sredstvu koje će te dovesti do tog cilja - Najbolji fen za kosu, i to baš za tebe! Bitno je da se dobro informišeš pre kupovine, kako bi investicija bila maksimalno isplativa, a ti potpuno zadovoljna! Pa da počnemo...

Šta određuje kvalitetan fen za kosu?

Na tržištu postoji mnogo modela, ali samo su neki pravi izbor za tebe. Cena fena za kosu jeste jedan bitnih od kriterijuma, ali da li je i najbitniji? Ili si čitala na internetu razne preporuke za najbolji fen za kosu, ali da li je ON i za tvoj tip kose? Takođe dobro razmisli kada vidiš neku reklamu „Fen za kosu AKCIJA“, da li je treba odmah iskoristiti ili proveriti da li je BAŠ TAJ fen i za TEBE?


Zarad vrhunske funkcionalnosti i maksimalne efikasnosti, ovo su parametri na koje obavezno treba obratiti pažnju pre kupovine, kako bi znala da si napravila pravi izbor i to baš za tebe:

Insert Video
Insert Video
Select Columns Layout

1. Snaga

Fenovi se najpre dele prema jačini, odnosno snazi, konkretno BaByliss fen za kosu možete naći u sledećim varijantama:

➤ 2400 W ➤ 2300 W ➤ 2200 W
➤ 2100 W ➤ 2000 W

Snaga fena je važan faktor koji treba uzeti u obzir prilikom odabira. Fenovi snage navedenog ranga se smatraju jačim fenovima i većinom se koriste u profesionalnim uslovima, jer su kvalitetniji i duže traju. Jači fen će ti omogućiti brže sušenje kose, bolje oblikovanje, efikasnije kontrolisanje temperature i generalno bolje rezultate, što ih čini odličnim izborom ali je prvobitno bitno da dobro poznaješ svoju kosu.


Iako se u salonima koriste profesionalni fenovi za kosu jače snage, preporuka frizera za kućne uslove je da on bude do 2200 W. Zašto?! Sledi objašnjenje!

2. Brzina protoka vazduha


Pored snage fena, važna stavka na koju treba obratiti pažnju je i brzina protoka vazduha. U zavisnosti od individualnih potreba, na raspolaganju su sledeći brzine:

 • 129 km/h
 • 120 km/h
 • 110 km/h
 • 106 km/h
 • 100 km/h
 • 91 km/h

Savet vezan za ovu karakteristiku fena je direktno povezan sa tipom kose.

 

PREPORUKA:

 • osobe sa tankom i oštećenom kosom treba da biraju fen sa nižom brzinom protoka vazduha, kako bi sačuvali kosu od oštećenja.
 • osobe koje imaju srednju debljinu vlasi, kovrdžavu kosu ili gustu, njihove vlasi dopuštaju veću fleksibilnost u odabiru, pa se izbor svodi na fenove sa većom brzinom protoka vazduha. Čak je i preporučljivo za guste kose, kako bi rezultat feniranja i stilizovanja bio zagarantovano uspešan.
Insert Video
Select Columns Layout
Select Columns Layout

3. Brzina izduvavanja vazduha


Brzina izduvavanja vazduha nam znači zbog veće fleksibilnosti prilikom sušenja kose, u skladu sa njenom teksturom, trenutnim stanjem i rezultatom koji želimo postići. Obično postoje dve brzine, i upravo takav fen koji ima obe brzine je odličan izbor, jer pruža preciznije oblikovanje kose, bolju kontrolu protoka vazduha, što utiče na krajnji rezultat feniranja.

4. Nivoi temperature


Obično se kreću do 3 nivoa temperature (zavisno od modela), i oni su mnogo efikasniji u odnosu na fenove sa jednom postavkom, jer kao što je to slučaj i sa različitim nivoima brzine, omogućavaju veću fleksibilnost i preciznost prilikom oblikovanja frizure. 

Takođe, različitim tipovima i stanjima kose je potreban različit nivo temperature, pa je i iz tog razloga neophodno da obratiš pažnju na ovu karakteristiku prilikom odabira fena, kako bi tvojoj kosi pružila najbolje.

Insert Video
Insert Video

5. Jonska funkcija


Jonska funkcija je dizajnirana kako bi se neutralisao statički elektricitet i time smanjio „lavlji efekat kose“.  To znači - da nećeš imati problema sa naelektrisanom i neposlušnom kosom, “letećim” vlasima, već će kosa u potpunosti biti u tvojoj kontroli. Takođe, jonska tehnologija čini da kosa bude SJAJNA I GLATKA jer pomaže zatvaranju kutikule dlake, odnosno, spoljašnjem sloju kose što dovodi do sjajnijeg efekta kose.


Joni sprečavaju da dođe do isušivanja i pojave elektriciteta na dlaci, jer ugrađeni jonizator izbacuje negativne jone na pozitivno naelektrisane ostatke vlage na kosi. Upravo na ovaj način sprečava kosu da upije vlagu i postane „neposlušna“ za oblikovanje, a možda je ovo i najkorisnija funkcija za dame koje imaju prirodno talasastu/kovrdžavu kosu, koje kada padne kiša... hm... kako da to fino kažemo... pa jednostavno polude!

Insert Video

6. Nastavci koji dolaze uz fen za kosu


Nastavci predstavljaju one elemente koji konkretizuju krajnji izgled  frizure. Profesionalni fenovi za kosu su efikasniji od običnih baš zbog nastavaka koji omogućavaju da napraviš frizuru baš kakvu želiš, jer usmeravaju vazduh na uži deo kose i preciznije utiču na njeno oblikovanje.


Zato su nam potrebni usmerivači različitih dimenzija otvora, normalno zavisno od tipa frizure kakvu želimo. Ukoliko želiš:


 • kosu sa više volumena preporuka je usmerivač sa većim otvorom,
 • za ravnu kosu i posebnu glatkoću preporuka je usmerivač sa manjim otvorom.
 • I to nije sve, ukoliko imaš prirodno kovrdžavu ili talasastu kosu, onda je za tebe jako bitna činjenica da li dobijaš u pakovanju i DIFUZOR ZA FEN – to je specijalni nastavak za stvaranje bujnih lokni, kao sa naslovne strane. Ne zahteva nikakvu stručnost prilikom upotrebe, već samo da svoje lokne „ubaciš“ u levak i osušiš.

7. Tip motora na fenu


4 tipa motora - fenovi sa AC, DC, HTDC i BLDC motorom se međusobno razlikuju u finesama, ali su po efektu gotovo jednaki. Pružaju veći protok vazduha i kontrolisaniji pritisak, što doprinosi bržem sušenju i efikasnijem oblikovanju željene frizure.


Ono što ih izdvaja je takođe i njihova snaga i izdržljivost, što predstavlja važan kriterijum prilikom odabira fena - biraj proizvode koji svojim kvalitetom garantuju dugotrajnost.


*Više o tipovima motora pogledajte niže u tekstu.

8. Funkcija hladnog vazduha


Funkcija hladnog vazduha – verovatno si primetila kako frizeri uvek po završetku feniranja produvaju kosu sa hladnim vazduhom. Zašto? Zato što na taj način dopuštau kosi da ne brzo ohladi i sačuva oblik koji ste napravili prilikom feniranja. Obezbeđuje dugotrajnije rezultate.


Sada se ova funkcija nalazi skoro na većini fenova za kosu, da li kao posebno dugme ili kao dodatna funkcija kod nivoa brzine, ali upravo ona služi da učvrsti frizuru i dugotrajnije fiksira vlas, baš onako kako je oblikovana.

9. Dužina kabla 


Možda jeste poslednja stavka na spisku, ali svakako nije nebitna. Verovatno nikada nisi posebno obraćala pažnju koja je to dužina kabla kod fena za kosu, ali stvar koja može dosta da utiče na tvoje „korisničko iskustvo“.

Naime koliko puta se desilo da ste sredili kupatilo baš po vašoj meri, sa pločicama baš kakvim želite, modernom kadom, svim mogućim dodacima, ali utikač za struju nikako nije na mestu gde bi trebao da bude! Zato vam je potreban kabl sa većom dužinom. Mogu se naći u rasponu od 1.8m do 3m, u različitim tipovima BaByliss fenova za kosu.

Ono što se kao poslednja inovacija pojavilo na tržitu jeste tzv. samouvlačeći kabl kod fen za kosu, koji se pritiskom na dugme uvlači u kućište i time štedi prostor kod skladištenja proizvoda.

Insert Video

Da li je bolje kupiti AC ili DC fen za kosu, koja je razlika?

Oznake poput AC, DC, HTDC ili BLDC se odnose kao što smo već pomenuli na vrstu motora koji se nalazi u fenu, ali je bitno i da objasnimo na šta se to tačno odnosi i šta svaka od ovih oznaka znači. Nema dileme da se sada mnoge stvari proizvode u Kini, prosto smo došli u takvu eru poslovanja i tu nema iznenađenja, ali kod BaByliss fenova za kosu postoje motori Italijanske proizvodnje, koji imaju dosta duži životni vek trajanja.


Ne znam da li znaš da BaByliss francuski brend koji postoji već preko 60 godina, i jedan je među vođećim brendovima za negu kose na svetu. Specifičan je po tome što je to prva komanija na svetu koja je prvo razvila uređaje za profesionalne korisnike (frizere) pa tek kada je njih usavršila sa istim performansama napravila uređaje za fizička lica, tj. za kućnu potrebu. Stoga ćemo prikazati koji sve tipovi motora se nalaze u našim fenovima za kosu:

AC motori

Ova oznaka se odnosi na to da se u fenu nalazi naizmenični strujni motor (Alternating Current). Ovi motori koriste električnu energiju za pokretanje vazduha i često imaju više brzina i funkcija. Generalno se smatraju jačim od DC motora, pa se pretežno koriste u frizerskim salonima, kod profesionalnih fenova za kosu.

Zahvaljujući ovom motoru fenovi imaju mnogo duži vek trajanja, što omogućava dužu upotrebu bez pregrevanja. Tokom rada smanjen je nivo buke koju proizvodi, tako da se možeš fenirati u koje god doba dana želiš!

DC motori

Oznaka DC kazuje da fen koristi jednosmerni strujni motor (Direct Current) i ima nešto niži vazdušni pritisak u odnosu na motore sa naizmeničnom strujom. Fenovi sa ovom vrstom motora najčešće rade na baterije ili se pune putem strujnog adaptera.

Važe za fenove koji su kompaktniji i lakši, imaju prosečan vek trajanja oko 1.200 sati, pa su češći izbor prilikom putovanja ili za kućnu upotrebu ukoliko je njegova snaga odgovarajuća baš za tvoj tip kose.

HTDC motori

Ova vrsta fena predstavlja kombinaciju prva dva, odnosno kombinaciju AC i DC motora (High-Torque Direct Current). Ovi motori koriste jednosmernu struju, ali poseduju i veću snagu u odnosu na standardne DC motore, a lakši su u odnosu na AC motore.

Ova vrsta motora pruža snažno duvanje vazduha i visoku temperaturu, što je korisno za brzo i efikasno sušenje i stilizovanje kose.

BLDC motori

Novi tržišni trendovi uslovili su nastanak BLDC motora koji ima spoljni rotor. Integrisani dizajn motora i lopatica ventilatora smanjuje njegovu veličinu i težinu, dok lopatice ventilatora obezbeđuje ravnomerno i brzo duvanje vazduha. BLDC motor može da realizuje preciznu kontrolu različitih brzina. Sa visokom preciznošću zahvaljujući ravnotežnom radu motora, fen za kosu dobija samo niske vibracije prilikom radi kako bi korisnicima pružio savršeno iskustvo.

Korisni saveti vezani za TIP KOSE, a jako BITNI!

Različiti tipovi kose zahtevaju i različite pristupe u nezi, tako da ništa drugačije nije ni sa odabirom fena i prilagođavanjem njegovih funkcija. Zato ti donosimo konkretne savete koji tip fena je pogodan baš za tvoj tip kose i kako da njegove funkcije prilagodiš potrebama svojih vlasi.


Ne možemo zaobići i pitanje, koliko ste „spretne“ sa vašom kosom i koliko je poznajete? Veoma često se desi da neke dame kupe fen sa najjačim protokom vazduha i temperaturom, jer su čule da tako treba, a ne znaju same da se isfeniraju. Pa priblliže mnogo usmerivač vazduha kosi, vuku četku na pogrešnu stranu, pa im na kraju kosa ispadne kao kod LAVA, i budu nezadovoljne...


Zato naše drage drage savet pre svih saveta je - definiši svoj tip kose i dobro je upoznaj, kako bi bila sigurna da si joj pružila baš ono što joj treba. I da, ne približavajte usmerivač potpuno kosi, da to ipak ostavimo profesionalcima!

1. Tanka i oštećena kosa

Ukoliko je tvoja dlaka tanka i pomalo oštećena usled brojnih tretmana, preporuka je da odabereš fen sa nižom brzinom protoka vazduha, kao i da podesiš na nižu temperaturu prilikom feniranja, kako ne bi došlo do dodatnog pucanja dlake. Jonska funkcija takođe predstavlja benefit za ovaj tip kose, jer će smanjenjem statičkog elektriciteta smanjiti i oštećenje kose.

2. Deblja dlaka, gusta i kovrdžava kosa

Osobe sa ovim tipom kose imaju malo više slobode kada je reč o odabiru fena, jer njihova kosa trpi snažnije dejstvo fena, čak joj je to i potrebno. Stoga, ukoliko je tvoj tip kose baš ovaj, tvoj idealan fen treba da bude sa snažnijim protokom vazduha i višim nivoom temperature prilikom feniranja / stilizovanja kose.


Ukoliko pak želiš da zadržiš svoje prirodne lokne i samo ih malo lepše definišeš, onda treba da koristiš difuzor koji će učiniti da tvoje lokne budu definisane, bujne i mekane, i to na srednjoj brzini. Takođe treba imati u vidu i gustinu kose, gde gušća kosa se može tretirati jačom brzinom, dok proređenja sa srednjom ili eventualno nižom jačinom, zavisno od kvaliteta same vlasi.

3. Ravna kosa

Ukoliko je tvoja prirodna kosa ravna, savetujemo da tvoj izbor bude fen sa srednjom brzinom protoka vazduha, a u funkcijama podesi takođe srednju temperaturu prilikom feniranja, kako bi postigla maksimalne rezultate shodno tvom tipu kose.


Nezavisno od tipa kose PREPORUKA na kraju feniranja jeste da koristiš funkciju hladnog vazduha, jer na taj način postižeš dodatani sjaj kose i pružaš vlasima potrebno hlađenje nakon tretiranja toplim vazduhom, čime održavaš zdravlje svoje kose.


Takođe, obavezno je da uvedeš u svoju rutinu upotrebu termalne zaštite, odnosno sprej ili serum za kosu koji imaju funkciju da zaštite dlaku od tretmana toplim vazduhom.


Kupovina fena je sada laka kada vladaš svim potrebnim informacijama, u čemu smo vam nadamo se pomogli ovim tekstom. Pogledaj celokupnu ponudu BaByliss fenova za kosu i shodno svim smernicama koje smo ti gore naveli - izaberi svog idelanog saveznika.


No, savetima za negu i stilizovanje kose nikad kraja, zato, ostani u toku sa narednim tekstovima i dovedi svoju kosu do savršenstva, kako ona to i zaslužuje.

Insert Video
Insert Countdown
Insert Video
Insert Video
Insert Styled Box